Kosten ter verkoop en bevorderende evenementen vanaf nu 100% aftrekbaar

Er wordt sinds jaar en dag geschillen uitgevochten tussen de fiscus en de zelfstandigen over de juiste fiscale en btw aftrekbaarheid van kosten van evenementen die bedrijven organiseren.
Zijn gemaakte kosten van deze evenementen voor bestaande klanten en potentiële klanten nu 100% aftrekbaar (= publiciteitskosten) of slechts 50 % (receptie/onthaalkosten).

Als men kan aantonen dat de gemaakte kosten voor bestaande en /of potentiële klanten zijn en dat het evenement als hoofdzakelijk en rechtstreeks tot doel heeft de verkoop van bepaalde producten (bestaande en/of nieuwe), dan is de btw op spijs, drank en andere cateringkosten volledig aftrekbaar als beroepskost en wordt dit aanzien als publiciteit.

Wat de directe belastingen (fiscaal) betreft werd dit voorheen niet aanzien als reclame of publiciteitskosten, en was dit bijgevolg slechts voor 50% aftrekbaar.
Dit werd door Minister van Financiën echter teniet gedaan. Hij stelt dat dergelijke kosten ook op het fiscale vlak ook aanzien worden als reclamekosten en dus voor 100% aftrekbaar zijn.

Conclusie

Organiseert u een evenement (vb opendeurdagen) met als doel het aanzetten tot kopen/verkopen van bepaalde producten aan uw klanten en/of potentiële klanten, dan zijn alle kosten die u voor dit evenement uitgeeft zowel qua btw als fiscale kost vanaf nu 100% aftrekbaar.

U weet ook dat alle kosten voor een personeelsfeest ook 100% fiscaal en btw technisch aftrekbaar zijn enkel indien de maaltijden geleverd worden door een traiteur op de firma zelf.

Publicatiedatum: 16 juli 2018

Tags: b.t.w. / btw / fiscaal / fiscale / reklame

Terug naar lijst


Reageer op dit artikel:


Website door Ntriga.Agency